052-564-5939 eliron2011@gmail.com

כעס – אימון על כעסים

מי שאף פעם לא כועס, שיקום!!!

אף אחד לא קם...

כנראה שהנושא רלוונטי להרבה מאוד אנשים, ויחד עם זה מיד עולה השאלה – האם אפשר להפחית כעסים?

כעס הוא בעצם התחזקות אשלייתית שמכסה על רגשות שרוצים להימנע מהם בגלל הכאב הכרוך בכך.

למה חשוב לטפל בכעסים?כעסים הם הגורם הראשון בקילקול יחסים – בבית, בעבודה, בקהילה... כעסים יוצרים מתח בבית, ובמחקר גדול שנערך בארה"ב הוכיחו שהגורם מספר 1 לבעיות רגשיות אצל ילדים הוא המתח בבית  (לפני גירושין והרבה לפני מצב סוציו אקונומי ירוד). אז טיפול של הורה בכעסים שלו הוא מתנה עצומה לילדים שלו...

בנוסף, כעס הוא מחולל מחלות. הכעס עוצר את הזרימה הבריאה בגוף . ברפואה הסינית הכעס קשור לכבד, לאלמנט העץ, אשר קשור ומשפיע על הזרימה  בכל האיברים בגוף ועל תפקודם. ישנם ביטויים מוכרים כמו – 'עלה לו הדם לראש',  'קיבל אולקוס מרוב כעס'. בקוהלת י"א כתוב – "הסר כעס מליבך והעבר רעה מבשרך".

ראשית כל, הבשורה הטובה...   כעסים מעידים על אנרגיה גבוהה, מעידים על כוחות חיים, רק שהאנרגיה מכוונת למקומות לא טובים. כמו שאש יכולה לחמם ולהגביר את הנעימות והחמימות, היא יכולה גם לשרוף ולכלות. אז אנחנו לא רוצים להיות זומבי או אדישים או כבויים חס וחלילה, אלא לתעל את האנרגיה לכיוונים של יוזמה, שמחה, זרימה וכוחות חיים.

אנשים עושים מעשים מרגיזים, מעצבנים, אז אולי כדאי לטפל בהם, שהם יפסיקו לעצבן. גם זו אפשרות שבאימון האישי לאיכות חיים, אני לא פונה אליה כי ברור לי שהדבר היחידי שאני יכול לשנות זה את עצמי, ליתר דיוק לשנות את ההתייחסות שלי לקורה ובכך את התגובה שלי.

הכעס קיים בנו עוד לפני האירוע.  האירוע רק מעיר אותו.

הכעס מתעורר בנו מתוך פרשנות (מודל אפרת, למי שמכיר – אירוע – פרשנות – רגש – תגובה) של משהו שקורה, למשל, הנהג שלפנינו נוהג בצורה שלא מתאימה לנו, השכן השאיר פסולת בחוץ, או בן הזוג מאחר, למרות שהבטיח שיגיע בזמן. החשיבה שלנו מתרגמת את האירוע  לרגש שלילי כמו למשל – לא מתחשבים בי, לא רואים אותי, מזלזלים בי, לא מעריכים אותי ןעוד ועוד. ואז מתעורר הכעס שהיה רדום אצלי ומתפרץ החוצה הצורה מסוימת.

גם כאן יש מספר וורסיות. הכעס יכול לבא לביטוי בצעקות, בבכי, בשיתוק , ויכול לבא לביטוי גם בווכחנות, בביקורת וגם באימוץ אידיאולוגיה – בלהיות צודק. כעס יכול גם להיות מוחזק ומוחנק – למי ש'אסור ' לו להיות או להיראות כועס תוך כללים חברתיים, תרבות או חינוך, או מתוך צורך חזק בדימוי של אדם נעים, שקט  ושליו...

הרגש, שמתעורר ו'מזכיר' לנו חולשות שאנו פוחדים עד אימה מלפגוש כמו – בושה או חוסר אונים, גורם לנו כאב גדול שכהרף עיין הופך לכעס, בגלל חוסר היכולת שלנו באותו הרגע לעמוד בכאב. את הכעס והכאב אנו חשים בגוף, למרות שרובינו מתאמנים  קשה מאוד שלא לחוש את הגוף ע"י כך שאנו לא מתייחסים לתחושות הגוף.  באימון הסאטי שאני מאמן, אני פונה ישירות לגוף ומברר לגבי התחושות הגופניות הנלוות לכעס כמו – חום, רעד, כיווץ ועוד, והמקום בגוף בו אני חש תחושות אלו.

אני גם מסביר על הכעס, לאנשים שמגיעים אלי עם צורך חזק להבין כל דבר, אבל השינוי שחל באנשים הוא ברובו הגדול תוצאה של חוויה שהמתאמן חווה באימון – חוויה גופנית ורגשית שיוצרת שינוי בתודעה, לחלקינו יש מודעות גבוהה ויודעים הרבה על ההתנהלות שלנו ועל הסיבות לרגשות  השליליים שפוקדים אותנו ולמרות זאת לא מצליחים להתגבר על כעסם. מודעות  היא רק חלק מהתהליך שבו עדיין השינוי הוא מינורי.

מכאן מתחיל הטיפול ומסתיים בהרגעה של הגוף תוך שימוש בכלים אימוניים שונים. האימון מטרתו היא הפחתת הכעסים שצברנו בגוף.

רוב האנשים שהתאמנו אצלי מגיבים לאימון בצורה טובה  ומדווחים על שיפור משמעותי בכעסים, בהתפרצויות, ומתוך כך שיפור משמעותי באיכות היחסים ובאיכות החיים שלהם.